Sportcheferna skulle få bekänna färg

Snart drar hockeysäsongen igång på riktigt. Framöver kommer det att spelas träningsmatcher på löpande band och man kommer att få ett hum om hur lagen står sig emot varandra, men egentligen spelar det ju ingen roll när man i princip kan göra lite som man vill under säsongen när det kommer till spelare, allt enligt konstens regler.

Du kan som sportchef göra ett riktigt uselt jobb från början och när du upptäcker det under säsongen så går du till styrelsen och ber om mer pengar och vips, så har du värvat ett gäng spelare till och detta för att du inte behöver göra ett bra jobb från första början.

Jag tänker bland annat på HV71 som för någon säsong sedan började säsongen fullständigt uselt, vilket måste vara ett bevis på att sportchefen inte gjort ett grundligt arbete från start. Man värvade då för i runda slängar fem miljoner, utöver det man redan värvat för. Inget fel i detta då man faktiskt jobbar efter regelverket som det ser ut idag.

Allt detta är helt okej, enligt alla regler men det känns ändå så fel. 

Tänk om det istället var så att alla fönster stängde den dagen serierna drar igång. Då skulle sportcheferna få bekänna färg. Som det är nu så kan SHL-lagen i princip värva när de vill och de kan värva från lägre divisioner, typ HockeyAllsvenskan. Spelarna har klausuler vilket innebär att man kan gå till en högre division, vilket man i sin tur utnyttjar till fullo, självklart. För målet är ju alltid att spela i en så bra liga som möjligt, men att värva under säsong, det känns ändå så fel, speciellt när seriesystemet ser ut som det gör idag. Vilka lag behöver satsa redan från start? Lagen är ju rätt säkra på att inte åka ur och det där med slutspelsplats, ja det kan man ju ta vartefter eftersom.

Lek med tanken att det finns en deadline när säsongen drar igång. Man får helt enkelt spela med laget man värvat ihop fram till årsskiftet. I januari öppnar fönstret igen och man kan göra finjusteringar i lagen. Nu kommer säkert vän av ordning att säga; – Ja men tänk om ett lag drabbas av en massa skador? Ja, det kommer säkert att hända, för det händer alla lag i princip, men det är då man ger sina juniorer chansen. Alla lag i SHL har juniorlag i SuperElit. Duktiga juniorer som kämpar för att ta en plats i A-laget. Dessa spelare får då, på ett enkelt sätt, möjlighet att slå sig in i laget under säsongen.

Förmodligen skulle klubbarna spara galet med pengar om man satsade mer på sina juniorer. Tror även att det skulle bli mer intresse för juniorhockeyn från alla håll och kanter.

Som det är nu, så bryr man sig nästan enbart om JVM. Alla är superexperter på spelarna som spelar där, men tänk om media kunde börja bry sig om våra juniorer i SuperElit och inte enbart när det kommer till slutspel. Det finns otroliga talanger i det flesta lagen i SuperElit och det är dessa spelare vi ska lyfta fram. Dessa spelare är vår framtid. Lyfter vi fram denna liga och ger juniorerna chansen så kommer vi garanterat kunna behålla fler juniorer i svensk hockey, i alla fall någon extra säsong.

Svensk hockey är inte NHL. Vi kommer aldrig att bli det heller. När reglerna för licenserna nästa säsong börjar gälla och SHL kommer få mycket mer pengar än idag, så tror jag att vi gör svensk hockey en riktigt björntjänst om vi inte ändrar detta med transferfönstren. Tror inte att SHL på något sätt blir bättre med en stängd liga – det kommer att ske – utan snarare att man sänker övriga ligor fullständigt och därmed även juniorhockeyn och vår framtid.

Så min önskan är att transferfönstren stänger när serierna drar igång och öppnas igen under en kortare period i januari. Då kommer man att se vilka sportchefer som kan sträcka på sig och vilka som bör göra ett bättre jobb redan från start.

 

Annonser

Om Black Indeed

Hockey är min passion. Personliga tankar om hockey i största allmänhet även om AIK alltid är #1.
Det här inlägget postades i Allmänt, Hockey. Bokmärk permalänken.