Viljan att vinna!

Nicklas Sjölund ger AIK ledningen mot Leksand i den andra kvartsfinalen / Foto: BildandIT

AIK J20 har gjort det igen. Laget har tagit sig till SM-semifinal för andra säsongen i rad. Två favoritlag utslagna på vägen dit och det var nog ingen som i sin livligaste fantasi trodde på AIK med tanke på hur säsongen sett ut.

I helgen går Junior-SM av stapeln i Nyköping. En plats att vara på om man gillar hockey. Juniorhockey är bland det roligaste som finns att se. Unga talanger som far fram på isen som om det inte finns någon morgondag. Deras mål, att vinna och att bli bäst.

Växjö, HV71, Modo och AIK är lagen som är kvar efter en lång säsong. Växjö som är högst rankat tar sig an AIK och HV71 möter Modo i semifinalerna.

AIK:s resa är smått otrolig. Laget började säsongen med den ena förlusten efter den andra och slutade sist i SuperElit Norra. Egentligen inte konstigt då man tappat väldigt många spelare inför säsongen och byggandet av laget, gick så där. Två ledare – Peter Nylander och Oscar Dahlgren – gav sig den på att få ihop gruppen och med envishet, tålamod och en enorm kämpaanda så gav det resultat. Nu kom vinsterna och laget hamnade till slut på en femteplats i fortsättningsserien.

Malmö vann Topp 10 och alla experter var övertygade om att de skulle välja Rögle i åttondelsfinal. Men något gjorde att de valde det sämst rankade laget, AIK. Ett val man bittert fick ångra då AIK slog storfavoriterna med 2-0 i matcher. Dags för det bästa rankade lagen att välja inför kvartsfinalerna. Växjö favoriter och hade valet i sina händer. I normala fall hade de valt AIK, men vis av läxan efter Malmös uttåg valde man istället Örebro. Näst bäst rankade lag Leksand vågade i alla fall välja AIK, men det blev även deras fall.

AIK körde fullständigt över Leksand i den tredje avgörande matchen med 6-0 i Tegera Arena. Efter segern mot AIK på fredagskvällen var känslan att laget blev övermodigt medan AIK tog det som tändvätska. Viljan att vinna blev så otroligt mycket starkare än rädslan att förlora. AIK spelade ut. Var otroligt tunga att möta och laget åkte skridskor. Fredrik Karlström tillsammans med Max Lindholm och Leo Stolpe i förstafemman gjorde det riktigt jobbigt för Leksands backar. Att laget sen har spelare som ger allt i varje situation i 60 minuter, det ger resultat.

Leksand då? Såg rädda ut. Tagna av stundens allvar möjligen och nackdelen för deras del var nog att man tog ut segern i förskott redan på fredagen.

Nu ställs AIK, laget som ingen trodde på men som alla har fått en trolig respekt för emot Växjö i den första semifinalen på lördag. Nedsläpp 15:30 i Rosvalla.

Hockeymagasinet rankade slutspelslagens topp 10-spelare tidigare i veckan. Fem spelare är kvar i slutspelet. Tre spelare från Modo, en spelare från HV 71 och en spelare från AIK. Vad det säger konkret vet jag inte men det första som slår mig är, en spelare gör inget lag.

Annonser

Om Black Indeed

Hockey är min passion. Personliga tankar om hockey i största allmänhet även om AIK alltid är #1.
Det här inlägget postades i AIKJ20, BildandIT, J20, Juniorhockey, Slutspel och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.