Jag har en framtidstro

Varför sörja tider som passerat

Varför sörja tider som passerat

Efter den otroligt tunga säsong som AIK:are, så har jag återigen fått tillbaka min tro på AIK Hockey. Självfallet blir det inte lätt men med rätt personer på rätt plats så tror jag på en nystart för hockeyn.

Efter hockeymötet igår var det många saker att ta till sig. Dels hur jäkla illa det faktiskt var i AIK och vilka möjligheter som hade funnits att göra något bra. Möjligheterna var, om man uttrycker sig milt, helt obefintliga. Det fattades pengar till en redan alltför dyr spelartrupp och dessutom var det enbart 10% kvar av budgeten att arbeta med för Daniel Rudslätt.

Har tänkt tillbaka på de säsonger när vi gick upp i Elitserien och där vi gick till semifinal två säsonger på raken, det var, med facit i hand inget bra. Misstolka mig inte nu, för visst var det kanon att ett så uträknat AIK klarade av att spela semifinal men, de personer som då arbetade med hockeyn fick ju tokhybris och trodde att alla AIK:are skulle vallfärda till Hovet, vilket självfallet inte hände och det hade man vetat om,  ifall man hade haft koll på hur AIK:are fungerar.

Även om vi presterat två säsonger på raken så försvann väldigt många av våra nyckelspelare och att ersätta dessa, ja det gick inte. När vi inte fyllde Hovet och inte hade tillräckligt med inkomster så började allt om igen, med ekonomin. I och för sig tror jag att ekonomin redan där var riktigt illa. Att vi sen då drar på oss tränarlöner under en säsong som visar sig bli väldigt kostsamt då två av tränarna får lämna, ja det gör ju inte saken bättre direkt. Att dessutom värva galet dyra spelare som inte presterar på den nivån som man förväntar sig, ja då brister det till slut. Hela den biten känner alla till men om man då har detta i åtanke så kanske man kan ta in hur illa allt blir i slutändan.

Det går liksom inte att vi supportrar ska betala misstag som görs på den sportsliga biten och det tror jag att alla förstått nu. Däremot så kan vi supportrar vara med och göra en enorm skillnad under säsongerna, bland annat genom att på matcherna. Då kan vi möjligen lägga en grund för kommande säsongen och bygga laget därefter.

Att vi behöver pengar är inget understatement direkt och nu när den värsta krisen är över så vet jag att det pratas överallt om hur vi kan ställa upp för klubben. En person skrev på ett forum något som jag nappade på. Vill man stötta klubben så tänker man oftast på att man ska köpa ett säsongskort. Det är ju det allra bästa för att fylla Hovet, men, bor man långt ifrån Stockholm och inte kan gå på matcherna så kanske det inte är det bästa alternativet ändå. Man tar ju faktiskt upp en ”plats” som AIK skulle kunna sälja. Jo jag vet att platsen redan är såld, men platsen kommer att gapa tom för det mesta och AIK tjänar på att sälja lösbiljetter. I stället för att köpa ett säsongskort så kan man sätta in pengar till Golden Hillspelaren. Då vet man att pengarna går direkt till spelarköp.

Att ekonomin var så illa som den var, hade man kanske på känn och att då inte Rudslätt kunde värva på det sätt som han hade velat är ju också rätt logiskt när man får facit i hand. 90% av budgeten var redan förbrukad på spelare och att köpa EN spelare här hemma (som kan göra skillnad) kostar lika mycket som klubben betalade för transatlanterna. Ofta så tror man att dessa spelare är dyrast men så är alltså inte fallet. Ett gäng klubbar här i Sverige har trissat upp spelarlönerna och agenterna är ju inte sena att haka på. Har man då dessutom kommuner att luta sig emot, så är det ju ingen fara på taket. Då blir det alltså billigare att ta in spelare utifrån vilket är helt galet. Jag personligen, vill ju se många egna fostrade spelare i lagen även om det är bättre nu än tidigare, så vill jag i alla fall att AIK kommer att gå den vägen, vilket nu är fallet, tack och lov.

Den väg som Rudslätt vill gå, är ju att arbeta med visionen som brast tidigare. Att först och främst ha AIK:are i laget. Att ta upp egna spelare och att hitta spelare med bra karaktär. Då behöver man nödvändigtvis inte vara AIK:are utan man är bra lagspelare, som t ex Oscar Steen. Det är sådana spelare vi ska bygga vårt lag på. Att spela för klubbmärket, för laget och att göra det tillsammans. Då når man framgång även om man inte har det allra bästa laget på pappret. Det om något borde vi AIK:are veta.

Att Johansson går in och ”räddar” klubben i just detta nu ger oss en tidsfrist men jag tror att vi ändå behöver massvis med pengar med tanke på att vi ska spela i HockeyAllsvenskan kommande säsong. Jag vet att många vill hjälpa till men det som inte verkar fungerar fullt ut är när man sätter in pengar lite här och där.

”Nu är det allvar” har idag gett 528 104 kronor. Det är jättebra pengar men om man te x hade gjort som SSK och satt in mellan 1500-2000 och skrivit typ ett kontrakt som med DSM så hade man haft betydligt mycket mer pengar. Det är alltid lätt att vara efterklok men vi kanske kan lära oss något utav det.

När AIK:are sätter in pengar så kanske man skulle ha ett specifikt konto så man ser direkt hur mycket pengar det handlar om. Allt blir ju lättare för alla på så sätt. Det är många som skänker pengagåvor lite här och där men vi vet ju aldrig vad som kommit in. Där tror jag att man kan göra saker mycket bättre och faktiskt redovisa detta. Att sätta upp specifika mål till vad pengarna ska gå till och sen gå ut med om man nått målet eller inte. All kommunikation är bra och det underlättar för alla.

Behrens Vänner är ett annat sätt att hjälpa klubben och i dagarna kommer allt vara klart med att börja sätta över pengar till hockeyn. Det kommer att bli en ny hemsida och förhoppningen är att så många mindre företag som möjligt ansluter sig till BV och att VI supportrar handlar genom dessa företag. Ju fler vi är som handlar, desto mer pengar till hockeyn.

Golden Hillspelaren skänker pengar till en specifik spelare och det är det som är unikt med detta. Inga pengar i svarta hål utan man vet att pengarna kommer Rudslätt tillhanda.

Att AIK nu kommer att ha ett publikråd kan vara bra på sikt. Det viktigaste är nog i alla fall att få ett ordentligt bra avtal med Globen/Hovet. Bara för att alla ska veta så har AIK fått betala mellan 50-70 per biljett och åskådare så här långt. Då inser man rätt snabbt att AIK verkligen inte kan ge bort biljetter. Djurgården har haft ett helt annat avtal vilket har gett dem möjlighet att fylla Hovet. Att kunna ge bort 2000 biljetter på ”mindre” roliga matcher gör att publiksnittet är bra och att sponsorerna ser att det är mycket publik.

När det sen blev fokusmatcher, ja då sålde man dessa biljetter.

Nu vet jag inte direkt hur deras avtal såg ut, men jag vet att dem betalade en fast summa per match. Man räknade säkert ut ett snitt och betalade utefter det. Om AIK förhandlar sig till liknande avtal eller hittar på en annan lösning så tror i alla fall jag att har vi helt andra möjligheter.

Man kan som sagt aldrig skylla på supportrar att det inte finns pengar, men det vi supportrar kan göra är att gå på matcherna. AIK ska dra in pengar till spelare så enkelt är det men vi supportrar kan skapa förutsättningar framåt och det tror jag är det absolut viktigaste.

Du som tvekade inför kommande säsong om att köpa säsongskort och om du bor i Stockholm men omnejd, jag rekommenderar dig att köpa säsongskort igen. Tillsammans kan vi göra skillnad så länge vi inte får skulden för hur saker och ting ser ut. Men fakta är ändå att, ju fler vi är på läktaren desto lättare är det att få dit sponsorer men sen ska AIK ta hand om dessa också och det, ja det jobbet lämnar jag därhän.

Vi AIK:are är stolta och vi visar det också. Vi visar känslor. Vi bryr oss. Vi visar att kärlek till klubben är så stark och är det något jag vet, så är det att vi aldrig kommer att ge oss.

 

Annonser

Om Black Indeed

Hockey är min passion. Personliga tankar om hockey i största allmänhet även om AIK alltid är #1.
Det här inlägget postades i A-laget, AIK, Allmänt och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.