SHL-gate

Det är supportrarna som får hockeyn att leva / Jesper Zerman

Det är supportrarna som får hockeyn att leva / Jesper Zerman

Gästskribenten Martin Johansson är tillbaka. Denna gång är ämnet SHL och deras planer när det gäller förändringarna som Magnus Nyström på Expressen släppte som en bomb i HockeySverige i fredags.

Till att börja med vill jag tacka Expressen. De får, med rätta, väldigt mycket skit, men scoopet om planerna för Sveriges högsta serie är ofantligt viktigt. Viktigt för att det påvisar en obefintlig transparens. Viktig därför att det visar en arrogans mot de som finansierar deras verksamhet.

Men om man ska börja från början. Vi kommer ständigt stå inför nya utmaningar. Vi kommer aldrig nå en punkt inom idrotten där vi kan sluta förändras. Där vi kan luta oss tillbaka och bara njuta. Det är det som är tjusningen med sporten över huvud taget. Därför är det viktigt att vi formulerar problemen på ett bra sätt, och framför allt att fler är med och får vara med och formulera vad problemet faktiskt är. Problemen som SHL-klubbarnas chefer konstaterat är att deras tillvaro är för osäker. En kass säsong och man måste halvera sin budget till nästkommande år. Jag delar uppfattningen om att det är för stor skillnad mellan den högsta och näst högsta serien. Skillnaden är väl hur man vill komma åt problemet. Förslaget som diskuterats avser trygga föreningarna i SHL, och det är såpass långt gånget att jag inte kan tänka mig att de inte funderat på följderna för Allsvenskan. Att möjligheterna blir betydligt mindre för lag att ta sig upp vilket kommer leda till en mindre attraktiv serie, vilket i sin tur kommer leda till att skillnaderna mellan SHL och Allsvenskan kommer bli gigantiskt mycket större.

För hur många smorda käftar som än talar om att möjligheten att ta sig upp fortfarande kommer finnas kvar, så är det ofrånkomligt så att den möjligheten kommer minska. Det är hela syftet med förslaget. Allsvenskan och nivåer under, skulle få problem att attrahera publik och sponsorer. SHL-klubbarna skulle därmed få en tryggare tillvaro, men på det stora hela skulle intresset minska för hela sporten i landet. Det är varken spekulativt eller dystopiskt att se situationen på det viset, utan ett faktum. Det här vet klubbledarna i SHL om, men de väljer att jobba med förhoppningen om att deras egna lag är såpass heta på sina lokala marknader att intresset kommer bestå även om man cementerat skillnaderna mellan de olika nivåerna i seriesystemet.

Vi kan inte köpa den lösningen på problemet. Problemet med att det är för stor skillnad mellan de högsta serierna kan inte lösas genom att göra skillnaderna större. Vi kan inte godkänna förslaget, just därför att förslagets författare är de som sitter med pengarna. Vi kan inte acceptera den typen av styre. Det är odemokratiskt, orättvist och på sikt utarmande. Det är fullständigt orimligt att ett förslag som framför allt påverkar Allsvenskan, ska kunna drivas helt utan inblandning av de allsvenska klubbarna.

Skulle man leka med tanken på vad som skulle hända om allt går precis som SHL önskar och supportrarna till fullo köper sättet att resonera. Att Djurgården och Malmö (Just nu femma och fyra i Allsvenskan) flyttas upp trots att de saknat de sportsliga kvaliteterna. Vad skulle då hända? Intresset för Allsvenskan skulle med all säkerhet sjunka, vilket i sin tur skulle innebära att TV-sändningarna troligen skulle bli färre/upphöra. Intäkterna skulle bli mycket mindre, vilket skulle innebära att gapet till SHL-klubbarna skulle bli enormt. Då de endast slåss om en plats gällande uppflyttning skulle serielunken bli väldigt trist. Det laget som då skulle ta sig till kvalet till SHL kommer alltså med en lönebudget som är en bråkdel av SHL-lagets. De ska mötas i sju matcher. Rättvisa var det ja… Alternativet att kanske se till så att ligorna istället ligger närmare varandra ekonomiskt, så att det inte är hela världen att åka ur, bör väl ändå vara att föredra? Min förhoppning är dock att även SHL-klubbarna kommer att tappa intäkter, just för att supportrar och sponsorer i väldigt hög grad betackar sig för osportsliga och odemokratiska idéer.

Det som är det viktigaste nu är åstadkomma transparens inom toppen av svensk hockey. Supportrar ska inte kunna vara beroende av att en tidning kommer över mail som skickas ut till distrikten. Man behöver också se över Svenska Ishockeyförbundets roll i det hela. Det ska inte kunna vara så att ett särintresse (Ja, Mike Helber, SHL-klubbarna är ett särintresse i den här frågan) ska kunna diktera villkor för något som påverkar hela Hockeysverige. Dessutom ska det föreligga medlemsbeslut inom föreningarna om klubbarnas ställningstaganden inom den här frågan. Det är just i dessa fall som det är så viktigt med föreningsdemokrati. Den här debatten kommer fortsätta under många år framöver och Helber (m.fl) kommer fortsätta att nonchalera sitt eget lags historia och sätta i öronpropparna när upprörda röster höjs. Vi supportrar måste dock bli bättre på att engagera oss i klubbarna och begära omröstningar internt för att se till att sådana förslag inte tas seriöst. Ingen ska kunna driva ett sådant förslag utan sina medlemmar bakom sig, likt det blivit nu.

Då är inte de sentimentala bitarna ens berörda än. Att man förstör drömmen för supportern till det mindre laget. Det är så ovärdigt.  För att travestera Voltaire: ”Jag håller inte på Troja, men jag är beredd att dö för deras rätt att drömma om SHL”.

Martin Johansson

Annonser

Om Black Indeed

Hockey är min passion. Personliga tankar om hockey i största allmänhet även om AIK alltid är #1.
Det här inlägget postades i Allmänt, SHL och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.