Låt spelarna avgöra matcherna

Vet domarna egentligen hur de ska tolka reglerna?

Vet domarna egentligen hur de ska tolka reglerna?

Om 13 dagar drar Elitserien igång och det kommer, med största sannolikhet att bli en rätt rörig inledning på densamma nu är domarna försöker få in nya hårdare regler.

Innan ni börjar klaga på att det står Elitserien, så vet även jag att det heter SHL numer Men likväl så ogillar jag namnet. Elitserien ligger på något sätt helt rätt i mun och det gör inte SHL utan det känns bara fel.

Om jag kommer att skriva SHL eller Elitserien framöver, ja det får vi se, men just nu så blir det Elitserien.

¤¤¤¤¤¤

Nåväl för att komma till rubriken så undrar jag hur det kommer att bli eller i alla fall se ut på matcherna i serien. Så gott som varenda match så här på försäsongen har varit allt annat än rolig att se. Det har haglat utvisningar till höger och vänster vilket har gjort att matcherna har blivit allt annat än underhållande. Domarna har varit totalt i fokus oavsett lag och ska det fortsätta på den inslagna vägen, ja då lär inte spelarna få avgöra matcherna.

”Syftet med förändringarna är att få mer flyt i spelet genom färre avbrott”. 

Exakt så, står det på Hockeyligans sida där de förklarar nya regelverket. Vad är det jag har missat? Det har aldrig varit så många avbrott i matcherna som det är nu. Vän av ordning tänker nog nu att: -”Jamen det tar ett tag innan spelarna lär sig” och det är kanske sant, men när varken spelare eller vi på läktaren fattar något om varför en spelare åker ut, då är det inget roligt längre.

”Avseende spelförstörande moment kommer särskilt fokus ligga på slashing, holding vid sarg och interference framför mål” 

Just detta anser i alla fall jag att det är helt okej, men det får vara någon måtta på vad som anses som slashing eller hooking, till exempel. En slashing torde vara att man slår på handskarna eller för den delen klubban. Observera nu att jag skriver, slår. Nu kan spelare åka ut för slashing bara man rör en annans spelares klubba och det är väl inte den korrekta bedömningen?

Hooking
Klubban ska i första hand användas för att passa eller skjuta pucken eller att
checka på motståndarens klubba, om denne är innehavare av pucken.

Som det har varit nu (denna säsong), så är det hooking när en spelare ”lyfter” en motspelares klubba och helt enkelt snor pucken. Ett fantastiskt moment där man kan vända spelet och lite halvförnedra motståndaren. Jag tog tillfället i akt att fråga Lärking när han var på besök på Ritorp för att döma AIK mot Espoo vad som verkligen gällde. Jag fick till svar att det skulle vara så -”OM SPELAREN RÖRDE DEN ANDRE SPELARENS HANDSKAR”. Observera, rörde. Om du lyfter en klubba så slår eller hakar du inte utan du, lyfter. och det kan knappast vara spelförstörande eller för den delen vara skadligt för en spelare.

Personligen så fullkomligt älskar jag när en spelare stjäl pucken av en motståndare genom att lyfta klubban, men det verkar som vi faktiskt kan glömma det framöver, för så många utvisningar som det har varit just för den förseelsen på försäsongen, ja det går inte ens att räkna till. En spelare i Espoo blev fullständigt vansinnig när han förklarade att han ”lyfte” klubban på en AIK:are, men svaret blev i alla fall två minuter i utvisningsbåset efter det att domarna visat att han faktiskt rörde AIK:arens handske.

Spelförstörande moment
Spelarens säkerhet
Fair play (diving och abuse of officials)

Detta är tre saker som domarna kommer att bli hårdare på. Egentligen är det väl inget fel med det alls men det kommer att bli en tolkningsfråga. Vad är verkligen ett spelförstörande moment och  vad är det inte. Jag hoppas innerligt att även domarna inser att som det är nu, så är det domarna själva som lyckas med det spelförstörande spelet.

”Domarna ska döma strikt, men utan att ta bort de fysiska moment som gör ishockeyn till den fantastiska sport den är”

Precis där, blev det fel. När man älskar farten, tekniken och det fysiska spelet så blir man bara ledsen att se domarna ”förstöra” matcherna genom att döma ut mer charging/boarding – även om det är en helt regelrätt tackling – för att man är rädd att någon ska skadas. Hockey är en fysisk sport och kommer alltid – förhoppningsvis – alltid att vara.

Att tacklas som en idiot och att inte respektera sina motspelare ska självfallet beivras men att ta bort det fysiska i matcherna det kommer inte att göra hockeyn roligare att se på.

Matchen mellan Örebro och Skellefteå slutade med elva utvisningar i första perioden. Hallå, ELVA! Kul hockey, eller inte. Kan inte tro att alla spelar så mycket fulare den här säsongen än tidigare. Däremot så blir jag väldigt förvånad hur man kan ta för en slashing som absolut ingen ser – inte ens kommentatorn efter reprisen – men totalt struntar i att ta ut Kåberg som sätter ut ena benet och en Skellefteåspelare går omkull. Det om något kan förstöra en spelares karriär.

En annan sak som många kommer att reagera på är spelet framför mål. Skulle en back lägga en hand på en motspelare för att ta bort honom framför mål, ja då åker han ut för interference. Frågan är nu om motspelaren kan åka ut om han på något sätt försöker hindra backen att skydda sin målvakt. Gissa om att det kommer bli många olika tolkningar i just det momentet.

AIK har också fått känna på hur utvisningsbänken känns att sitta på. Visst blir det ”normala” utvisningar men när varken spelare, ledare eller vi på läktaren fattar något, då har det kanske gått långt.

Vi får väl se hur det ser ut när serien drar igång men känslan just nu, den är att domarna är alldeles för petiga och syftet med de nya sättet att tolka reglerna kommer att fungera precis tvärtom än vad ”herrarna” som bestämt detta hade i åtanke från början.

Annonser

Om Black Indeed

Hockey är min passion. Personliga tankar om hockey i största allmänhet även om AIK alltid är #1.
Det här inlägget postades i A-laget, AIK, Allmänt, Domare, Elitserien, SHL och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.