Säsongens första seger inkasserad

Björn Melin börjar hitta tillbaka till gammal form / Jesper Zerman

Björn Melin börjar hitta tillbaka till gammal form / Jesper Zerman

Varje försäsong spelas en match ute i Pinbackshallen i Märsta. Ett bra sätt att skapa fler intresserade av AIK hockey och igår var det match mot ett av det väntade topplagen i HockeyAllsvenskan, Västerås.

AIK:s andra försäsongsmatch och den här gången var det ett lag från HockeyAllsvenskan. Västerås förväntas, eller har satt upp som eget mål, att vara ett topplag i HA vilket gjorde att man blev lite nyfiken på deras spel samtidigt hoppades vi få se ett lite mer fartfyllt AIK.

Laget började piggt igen med riktigt bra fart och det gav utdelning också i form av utvisning för VIK. Inte bara en, utan domarna plockade TVÅ VIK:are samtidigt för säkerhetsskull när båda spelarna vid varsitt tillfälle gav sig på Jonathan Andersson lite för mycket. Spel fem mot tre och den här gången visade Björn Melin vilken bössa han har. Skott från blå, rätt upp i krysset. Assisten från Mark Hurtubise och Jonas Liwing.

AIK hade klart denna första period men fler mål blev det inte. Vet inte vad domarna har för ”order” den här säsongen, men så petiga som de är nu, det hoppas jag att vi slipper framöver. Visst, även domarna har försäsong, men det verkar vara precis likadant oavsett var det spelas match. Läste om matchen mellan Lakers och Frölunda häromkvällen och där åkte spelarna ut till höger och vänster för klockrena tacklingar och det är ju ändå det vi vill se. Schyssta tacklingar tillhör spelet och jag hoppas innerligt inte att vi kommer få en säsong där domarna är de som syns mest på matcherna.

Första perioden sluta i alla fall med en ledning för AIK och en bit in i andra så klev våra juniorer fram. Ett riktigt snyggt anfall av bland andra Henrik Rommel, som bakom målet hittar en sopren Dennis Nordström mitt i slottet, och som får pucken på bladet och direktskjuter bakom en helt ställd Jonas Fransson. Juniorkedjan bestod av Dennis Nordström, Henrik Rommel och Michael Lindqvist och alla tre var inblandade i målet. Om det är någon som är orolig för AIK:s framtid, var inte det. Vi har så många bra juniorer på framgång och det är en fröjd att se dessa ta för sig som de gjorde igår.

Jag höll inte räkningen på alla utvisningar men det var ett gäng och när Västerås började trycka på, ja då drog laget på sig utvisningar vilket gjorde att laget till slut fick se Kevin Weiskog sätta reduceringen bakom Hamberg.

Andra perioden blev lite lik matchen mot Örebro. Efter många utvisningar så blir det hackigt i maskineriet och lagdelarna. Flera spelare får slita ondare än andra med tanke på det defensiva spelet och det håller inte mot ett lag som åker och åker hela tiden. Nu har jag inte sett andra lag från HA, men jag tror nog att Västerås kan bli ett topplag den här säsongen, framför allt med Jonas Fransson i målet som gjorde en riktigt bra match.

I tredje perioden startade VIK riktigt bra och fortsatte att åka mycket skridskor och till slut kom även kvitteringspucken. Den här perioden blev även den förryckt av en massa utvisningar och toppen på isberget var väl när Christopher Aspeqvist åker ut för – ja vi vet inte riktigt varför – men en tripping sa domarna medan alla andra såg det som kamp om pucken och Västeråsaren faller. Björn Melin blev skogstokig och ifrågasatte nog med rätt tuffa ord vad fan domarna höll på med egentligen. Patric Blomdahl fick åka ut på isen och försöka lugna ner Melin som åkte och satte sig i utvisningsbåset, men det hade han inte mycket för. Domarna gav honom nämligen 10 + 20 för snack, så man kan ju fråga sig vad han egentligen sa.

Det kändes som att det kunde blivit en oavgjord match men kedjan med Ahlströmarna och Hurtubise ville annorlunda. En kedja som kommer att bli riktigt bra om det får fortsätta att jobba tillsammans. Oscar Ahlström får ett riktigt härligt pass av Hurtubise och gör inget misstag. En snygg handledare rätt upp i taket bakom Jonas Fransson som var helt chanslös på skottet.

Vinst i säsongens andra försäsongsmatch och det börjar skönjas ett bättre spel, kanske framför allt i mittzon. Det som var riktigt positivt var att vi inte släppte in något mål i boxplay även om det var många utvisningar. Powerplay kommer det att filas ännu mer på, men vi hade två viktiga kuggar som brukar spela i den formen på läktaren så allt tar nog lite tid.

Fem spelare borta i den här matchen, men ingen skugga under solen när vi får lotsa in våra juniorer i laget i sakta mak. Jacob Spångberg (back), Rasmus Sörgardt (back), Michael Lindqvist (forward), Dennis Nordström (center) och Henrik Rommel (forward) kommer ni att få se i fler matcher framöver. Här kan ni se vårt J20-lag för kommande säsong. Förmodligen kommer även några spelare från J18 att lyftas upp i J20 under säsongen så truppen är under uppdatering, kontinuerligt.

En lustig eller om vi ska kalla den dyr händelse under matchen var när vi fick powerplay och Mark Hurtubise skjuter, då går klubban av. Han åker och hämtar en ny, varvid Björn Melin också skickar på ett skott, och vad händer, även hans klubba ryker. Två klubbor av i samma byte. DYRT!

Det jag noterade under matchen var att Västerås spelar som ett lag från HockeyAllsvenskan. Det är full fart framåt hela tiden, vilket är jäkligt roligt att se och jag tror det är perfekt att möta sådana lag, just för att få upp farten. I Elitserien, eller jag menar SHL är det mer tänk och passningarna är säkrare, ja kanske lite mer ordnat spel än vad det är i HA. Lite av samma spel hade även Örebro som kan få det jobbigt i slutändan om de fortsätter på den vägen. Den stora skillnaden mellan Örebro och Västerås var Örebros powerplay. Det om något får nog alla lag se upp med.

Klart bäst i Västerås var Jonas Fransson i mål. Han räddade VIK ett gäng gånger med mycket fina räddningar. Alexander Hamberg gör även han en riktigt bra match och fortsätter det så här så kommer vi ha två bra målvakter kommande säsong. Ingen av dessa kommer att vilja stå i båset och öppna båsdörren direkt.

Härligt att VIK skickar ut någon att filma matchen, tack för det VIK! För er som inte kunde vara på plats. Här har ni i alla fall målen.

Familjesäsongskort från AIK

Ni har väl sett det nya säsongskortet för familjer? Det är nog ”nästan” det bästa AIK kommit ut med på väldigt länge. 500 kr per kort för 10 matcher och man bokar minst två. Exempel: Tre personer – två vuxna och ett barn eller en vuxen och två barn går alltså på tio matcher för 1500 kr. Det är 50 kr per match. Det kan inte bli mycket bättre än så, så ge dig själv och ditt barn en upplevelse på Hovet och skaffa familjekortet

Annonser

Om Black Indeed

Hockey är min passion. Personliga tankar om hockey i största allmänhet även om AIK alltid är #1.
Det här inlägget postades i A-laget, AIK, Domare, J20, SHL, Träningsmatch och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Säsongens första seger inkasserad

  1. Sonja B. Finley skriver:

    Känns även tryggt att jag röstade på Maries blogg att Mattias Janmark är den forward som kommer stå för mest poäng under försäsongen. 😉 Rösta du med!

Kommentarsfältet är stängt.