Måltorkan över

Fredrik ”Fish” Carlsson sätter första seniormålet / Jesper Zerman

I torsdags var det Mattias Janmark som fick rubrikerna med sina fem poäng borta mot Modo, men igår mot Frölunda, ja då kom ÄNTLIGEN första målet för Fredrik Carlsson i seniorsammanhang.

Det verkar vara säsongen när det mesta händer. Mattias Janmark bevisar att det var helt rätt att tro och satsa på honom i A-laget. Att gå från juniorhockey rakt in i A-laget är inte direkt vanligt. Visst finns det ett gäng spelare som har gjort den resan innan så som Patric Nemeth, Joakim Nordström, Niklas Lundström, David Lillieström Karlsson med flera. Janmark. ”Janis” – som han kallas i A-laget har verkligen blommat ut och vi som har sett och följt honom tidigare i juniorerna vet att det här inte är en engångsföreteelse utan han kommer att fortsätta att utvecklas och det kommer fler spelare från våra egna led att göra, var så säkra.

Nu har ju även Edgars Klavins tagit ett stort kliv för att få ett kontrakt, enligt Anders Gozzi. Det kommer nog inte dröja speciellt länge innan det är klart. Vi som var på försäsongsmötet i lördags fick oss en stor dos av klokhet och ett av dessa kloka beslut är att man ska satsa på egna juniorer.

Peter Mellqvist tyckte att det var för dyrt med juniorverksamheten (vilket konfimerades på mötet även om andra säger tvärtom) och att 2 miljoner var för mycket pengar för att bygga ett AIK med egna produkter. Personligen säger jag att billigare kommer man inte undan. Om AB nu måste punga ut med dessa pengar så är vår ungdom- junior- och damverksamhet värt varenda spänn, vilket Gozzi även ansåg.

Att ta upp spelare som Nordström, Nemeth, DK, Janmark, Lundström med flera till laget gör att fler och fler kommer att söka sig till AIK vilket innebär att vi kommer få fler riktigt bra juniorer framöver.

Ser man juniorerna idag så finns det ännu fler spelare som säkert kommer få chansen framöver. Kristoffer Brun, Viktor Ekarv, Robin Kovacs (född 96) Rasmus Holmén och ett gäng fler spelare. Alla har dom något som gör att de kan bli näste spelare att ta klivet upp.

Ta en spelare som Kristoffer Brun till exempel. En back som kan bli hur bra som helst. Född -94,  190 cm och 91 kg tung. Killen är alltså 18 år. Jag lovar, det finns hur många guldkorn som helst i våra juniorlag.

Det som är bäst med dessa killar är att de faktiskt unnar sina lagkamrater att spela med A-laget. Ingen missunnar någon här inte utan alla gläds för sina lagkamrater. För bra för att vara sant kanske, men så är det.

AIK har, även om vi har varit degraderade och spelat i Division 1, fått fram riktigt bra juniorer och en av dessa är Fredrik ”Fish” Carlsson. Carlsson är den bästa defensiva back vi har och när man tänker tillbaka hur han har kämpat under alla säsonger för att hela tiden bli bättre och bättre så är han en av våra absoluta hjältar idag. För mig är han inte hjälte enbart för att han äntligen fick göra mål utan för att han har jobbat med sitt självförtroende under en riktigt lång tid.

Att våga skjuta och inte tänka på vad man kan göra utan bara göra det. Att ta det steget och verkligen få utdelning, det måste ha känts som en eufori när ”Fish” verkligen förstår att han har gjort mål i seniorsammanhang. Det jublet som steg bland oss i publiken och bland de andra i laget visste nog inga gränser. ALLA var fullkomligt överlyckliga för Carlssons skull. Han om någon var så himla värd detta. Smolket var självfallet förlusten.

Det finns så mycket positivt i det här laget som man kan ta till sig men visst finns det även något som gör en besviken och igår var en sådan match. Vi hade Frölunda som i en liten ask, men så slarvar vi bort segern igen. Det om något måste bort. Det ska vara full koncentration i 60 minuter. Det går inte att slarva för då får man käka upp det och det ordentligt också. Igår fick vi en svidande förlust som var helt onödig.

På torsdag kommer Byske – tack Gunnar Persson – till Hovet  men det känns redan idag som att det kommer bli ett rätt tomt på Hovet denna kväll. AIK Fotboll spelar samtidigt, eller ja nästan samtidigt mot Häcken borta och många lär nog följa den matchen i stället. Jag kommer i alla fall bege mig till Hovet och mig veterligen så är det FYRA personer som är helt säkra att närvara på Johanneshovs Isstadion för att se matchen. Hoppas på fler själar och att vi åtminstone kommer upp över tretusen personer, men fler har jag svårt att våga hoppas på.

¤¤¤¤¤

Gynge till landslaget, tjalalalala.. Nu är det verklighet. För några säsonger sedan var det många som inte tyckte att han var värd en plats i AIK och Elitserien, men han bevisade motsatsen och gick från klarhet till klarhet. Nu tar han ytterligare ett kliv tack vare sitt spel i KHL. GRATTIS GYNGE!

Tobias Viklund fortsätter i landslaget och enligt mig är han också så värd detta. Det jag skulle vilja se mer av, när det gäller Viklund är hans fysiska spel även om det är mycket bättre än många andra spelar i AIK. Vi vet vad han kan och nu kan det bli kul att följa Tre Kronor. GRATTIS VIKLUND!

Annonser

Om Black Indeed

Hockey är min passion. Personliga tankar om hockey i största allmänhet även om AIK alltid är #1.
Det här inlägget postades i A-laget, AIK, Elitserien, J20 och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.