Säsongspremiär!

Laget som vi ska hylla i år? / AIK Ishockey

Efter en försäsong med väldigt blandat spel så drar det äntligen ihop sig för säsongspremiär. Första matchen är mot Timrå, vilket nog känns lite extra för vår nye tränare, Perra Johnsson.

Alla vet vid det här laget hur många spelare som lämnat av olika anledningar men enligt mitt tycke har vi fått in väldigt bra ersättare i form av Esa Pirnes, Björn Melin, Broc Little, Niklas Jensen och Fredrik Hynning på forwardssidan. Flera av dessa spelare har kritiserats på olika forum men av det jag har sett så ser det riktigt bra ut. Nu gäller det bara att de flesta av spelarna får hålla sig friska, för det är där som det har varit problem nu under försäsongen. Tycker ändå att det är bättre att hålla spelarna borta från spel när det är småskavanker och förkylningar än att sätta allt på ett kort under försäsongen.

Esa Pirnes kommer att tillföra enormt mycket rutin och den speluppfattningen som han besitter är fantastisk att se. En tvåvägscenter som verkligen ger skäl för namnet.

Björn Melin som har sett lite loj ut i vissa matcher blixtrar till när man minst anar det och gör såna dragningar emellanåt att man bara kan sitta och le. Nu när det blir på allvar, så kommer han att lyfta sig ett gäng grader, är helt övertygad om det.

Broc Little är lite som gubben i lådan som bara poppar upp. Liten, teknisk och med en jäkla fart på skridskorna. Gör det där aviga som man verkligen vill se hos en spelare. Bra temperament men vi får hoppas att det stannar vid just, bra, för hjärnsläpp som mot SSK får han hålla sig borta ifrån. På något sätt kan jag förstå att det rann över för honom i den matchen, men att speara är aldrig okej. Hade varit bättre om han gett Södertäljespelaren en rak höger. Från den allra första matchen mot Timrå i SCA-cupen så har Little fått tagit emot väldigt mycket från klubbor i ansiktet till crosscheckingar i ryggen och den här gången efter – håller inte räkningen på vilken gång i ordningen – en klubba i ansiktet så brast det. Oavsett så är det här en spelare att hålla koll på.

Fredrik Hynning började lite trögt men med tanke på hans tidigare skada så var det nog klokt. Nu är farten uppe och jag tror Hynning kommer att förvåna många.

Jag har följt AIK i varenda träningsmatch den här säsongen och visst kan man skönja ett riktigt bra spel. Framförallt har powerplay-spelet varit grymt när Pirnes varit frisk och hel. Pirnes och Melin som framspelare har gjort att bland annat Oscar Ahlström haft riktigt bra utdelning i målgörandet.

Flera forwards har verkligen visat att dem har tagit ett steg till och framför allt handlar det om Ahlströmarna, Sandberg och Blomdahl. Oscar och Victor Ahlström har varit fantastiska och den här säsongen kommer dem att få en helt annan roll än den som Melin gav dem. Inget joxande uti hörnen utan fart och fläkt rakt in på mål. Den nye fystränaren gav dem också ett riktigt jobb under sommaren vilket betydde att båda skulle bli av med cirka åtta kilo, var, det lyckades sånär.

Christian Sandberg utan Daniel Bång, vad händer då? Jo Sandberg får en nytändning och visar att han klarar sig väldigt bra utan sin följeslagare under många många år. Sandberg kliver in i denna säsong med ett stort självförtroende och vi lär se betydligt fler skott från vår genuine center.

Patric Blomdahl har fått så mycket fart under skridskorna att man knappt känner igen honom. Kan tänka mig att experterna kommer höja på ögonbrynen både en och två gånger denna säsong. Den som minns målet mot Brynäs där Blomdahl tar fart från mittzon, åker förbi Brynäsbackarna så det sjunger om det och sprätter upp pucken i krysset, ni kommer att se det igen.

Mattias Janmark är också en spelare att titta lite extra på. Han kan verkligen göra det där oväntade på isen. Snabb skridskoåkning och jag blir inte förvånad om han drämmer till med en 20 poäng den här säsongen.

En av de viktigaste spelarna den här säsongen, precis som förra är förstås Oscar Steen. Jobbar och sliter precis som vanligt men får tyvärr inte de stora rubrikerna. Enligt mig är Steen en av de viktigaste kuggarna i laget den här säsongen.

Nya spelare i bland backarna är framför allt Daniel Josefsson, Andreas Frisk. Många som höjer ögonbrynen åt dessa spelare men så viktig som Josefsson har varit under försäsongen så tror jag att Anders Gozzi gjort det igen. Gozzi har hittat den där spelaren som ingen trodde på från början. En annan spelare som jag är djupt imponerad av på försäsongen är Christopher Aspeqvist. En spelare som verkligen har tagit för sig nu när han fått chansen. Ett grymt skott men han spelar också väldigt fysiskt i egen zon. Tillsammans med DickTärnström har Aspeqvist fått spela första backpar i powerplay dessutom. Förra säsongen fick aldrig ”Aspen” chansen, men den här säsongen kommer han att leverera, var så säkra.

Det har hörts klagomål på Andreas Frisk att han inte ska räcka till, men med det spelsinnet denne back har så kommer man nog att ändra uppfattning. Kanske inte den starkaste defensivaste backen vi har, men oj vilka pass han kan slå. Nu senast i matchen mot SSK friställde han en forward, inte en gång utan flertalet gånger.

Det kommer att vara stenhård konkurrens på backsidan den här säsongen och är det så att man inte levererar, ja då får man antagligen sitta på läktaren. En spelare som många verkar såga är Josh MacNevin. Okej att han inte var i den absolut bästa form när han kom tillbaka från sin skada förra säsongen men så bra som han var i slutspelet, det verkar många ha missat. Han är inte den snabbaste spelaren bland backarna men ack så placeringssäker och det är inte för inte att han hade bäst +/- statistik förra säsongen. Har han tränat på som han ska så tror jag vi får se en helt annan MacNevin när han kommer tillbaka.

Vi har även juniorer som verkligen har visat framfötterna. Filip Windlert fick juniorkontrakt och han kommer nog göra allt för att ta en ordinarie plats. Jonathan Andersson har varit med A-laget nu en hel massa matcher och som han har spelat. Fantastiskt att en forward skolas om till back och gör det så grymt bra. Har nämnt honom tidigare och det är en spelare som vi kan räkna med framöver. Det finns fler juniorer som har varit riktigt bra på försäsongen. Jonathan Skoglund (f), Theodor Lennström (b) Edgars Klavins (f), Christoffer Gozzi (c) och Dennis Nordström (f). Det är kul att så många juniorer verkligen vågar ta chansen när dem nu får den.

¤¤¤¤¤

Det kan bli skador och många oroas för att vi har för tunn trupp, speciellt på forwardssidan, men jag tror att de juniorer som har varit uppe och spelat i A-laget kan ersätta på ett mycket positivt sätt, framför allt i en fjärdekedja.

Som sagt, truppen ser enligt mig riktigt kul ut och när laget nu tar sig an serien så tror jag att spelet kommer se helt annorlunda ut än vad det har varit i träningsmatcherna.

Det pratas en hel del på ”stan” och ryktet som just nu är hetast är att Kristian Huselius är på väg till AIK. ”Husse” tränar med laget, han har köpt hus i Tyresö och han har barn som är på väg in i skolåldern. Känner ni igen det? Precis samma sak hände med Dick Tärnström när han kom tillbaka till AIK. Jag tror att Huselius kommer till AIK under säsongen och då vet vi att vi har fått en riktigt bra spelare som kan ersätta både Gynge och den onämnbare.

Den viktiga utposten, målvakt har varit ett riktigt hett ämne. Daniel Larsson kom till AIK och har redan börjat känna på experterna när det gäller, att ersätta Viktor Fasth. Det är en riktigt utsatt post, kan man väl lugnt påstå. Larsson har även två riktigt bra målvakter bakom sig som också kommer att göra allt för att sno förstaspaden utav honom.

Niklas Lundström, landslagsmålvakt i JVM och Alexander Hamberg, för närvarande utlånad till Almtuna. Vad Niklas går för vet de flesta men det är väldigt få som sett Hamberg. Jag skulle inte bli förvånad om Hamberg får chansen i ES den här säsongen. Han har varit grym under försäsongen. Lugn och stabil målvakt som har varit riktigt bra under försäsongen.

Nu består inte laget av enbart spelare utan tränarna har en riktigt viktig roll. Har hört om att man inte tror på Perra i båset och det är nog främst för att man minns hans tid i Timrå.  Tyvärr missar man att Perra varit med och tagit SM-guld två gånger och blivit utnämnd till Årets coach i Elitserien. Det är ingen ingen dålig coach vi har och nu har han dessutom hjälp av Anders Hultin och Mats Lindgren. Spelarna verkar stortrivas med den glade värmlänningen och jag hoppas verkligen att han får en bra start i AIK. Får han det, så tror jag att vi kan gå riktigt långt.

Jag har sagt, ända från start – på Gotland – att AIK hamnar på en sjätteplats. Gör vi det så har vi tagit ett steg till. Att AIK själva har höga mål inför kommande säsong är bara bra. De så kallade experterna räknar inte med AIK, den här gången heller, men det gäller väl att tro på sig själv. Inget fel i det.

”Dumt att välja Gnaget”

Annonser

Om Black Indeed

Hockey är min passion. Personliga tankar om hockey i största allmänhet även om AIK alltid är #1.
Det här inlägget postades i A-laget, AIK, Elitserien och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Säsongspremiär!

 1. Joel skriver:

  Skulle va intressant och hör från dig hur AIK har tänkt att lira i PP! Nu ska jag inte dra några slutsatser i och med att jag bara har sett SSK hemma iår, men då såg det ut som att det inte fanns nån idé i PP spelet utan mer ”ta pucken och hitta på nått själv” Så skulle va intresseant och höra va du tror är AIK tanke i PP!

  • Black Indeed skriver:

   Jo då, det finns idéer. Nu var ju inte Esa med i den matchen och han är en av dem som man bygger pp runt. Esa, Blomdahl, Sandberg har varit inne med Tärnström och Aspeqvist på backplats. Man har även kört med Pirnes och tvillingarna vilket har gett bra med poäng, för tvillingarna. Finns även en toppning med Melin. Det spelas verkligen ett bra spel när det är fullt manskap. Många gånger har pucken gått rakt igenom slottet och man har lagt in pucken i öppet mål. Riktigt snygga mål. Får dem nu bara vara hela, så tror jag att det kommer bli en styrka i laget.

 2. Eddie skriver:

  tror att husse tränar med AIK enbart för att AIK ska få sig en bild av hur han ser ut ang. träning och rehab, bådar det gott så blir det kontrakt.

Kommentarsfältet är stängt.