Salavat både här och där

#60 Tomash Rolinek och #47 Esa Pirnes

Igår kväll blev en rätt märklig kväll. AIK:s J20 skulle spela match mot Salavats dito klockan 19.00, men när vi kommer in i hallen så värmer A-laget upp för fullt?

Vissa visste om det, andra inte. Jag hade hört ryktas om att AIK:s a-lag skulle spela en inofficiell träningsmatch men tog väl för givet att dem skulle hålla till i ”andra” hallen, men icke då. A-lagets match hade flyttats in till – ska vi kalla den hall 1 – och juniorerna fick snällt spela sin träningsmatch i hall 2. Båda matcherna hade matchstart klockan 19.00 och det gick ju inte för då kunde inte lagen få mat direkt efter matchen så juniorerna fick snällt skjuta upp sin matchstart till 19.30. Jag kan lova er att det blev ett väldans flängande mellan två ishallar.

Det började ju rätt bra med tanke på att a-lagets match började 19.00. Vi hann ju se hela den första perioden i den matchen. Jag tänkte i alla fall backa bandet lite till den stund då vi kom ner till Ritorp och där Salavats spelare höll på att värma upp utanför. Juniorerna var väl inte så där märkvärdiga storleksmässigt utan höll nog lite samma storlek som våra egna juniorer, men sen kom då Salavats a-lag och jösses, säger jag bara.

Alltså dessa spelare är INTE små. Dem är jättar vissa av dem. Helt galet egentligen. Kolla bara in den här spelaren. Ingen lek direkt. Den killen gick jag och AIKSara.se  förbi när dem värmde upp utanför hallen med att spela lite boll. Vi ville passera där dem stod och den blicken vi fick, inte kul. Man blev ju rädd bara genom att titta på killen. Tanken som slog en då var ju att vårt a-lag skulle spela mot dessa bjässar.. rädda det som räddas kan typ.

Nåväl åter till den inofficiella träningsmatchen då.  Man vet inte vad det är som väntar egentligen, mer än att man vet att det här är riktigt skickliga spelare och jag lovar, det är dem. Första perioden började AIK riktigt bra men en snabb spelvändning från Salavat gjorde att dem kunde sätta 0-1 bakom Alexander Hamberg. Ett helt sjukt skott från höger sida av Hamberg som satt som en smäck rätt upp i krysset och det gick så fort att ingen knappt hann reagera .

AIK kvitterade genom Björn Melin efter ett riktigt snyggt anfall. Då kändes det i alla fall fortfarande rätt jämnt även om Salavat kanske inte tryckte gasen i botten.

När period 1 var över för a-laget så var det då dags att sticka över till andra hallen där juniorerna spelade. AIK hade det mesta av spelet men det var likt förbaskat Salavat som tog ledningen – i den matchen också. Ska väl villigt erkänna att det blev lite rörigt att hålla koll på två lag samtidigt i två hallar men det fysiska spelet är det då inget fel på när det gäller våra juniorer. Jisses vad dem står upp och vad dem står upp för varandra.

Jag har sett rätt mycket juniorhockey och det här laget, det kan bli något mycket speciellt. Det sa jag även om fjolårets lag och dem hade den kapaciteten men det räckte inte då. Det här laget har något annat som jag inte sett på många många år och det är riktigt kul att se järnviljan laget har.

Det blev till sist en förlust på straffar efter det att AIK kvitterat två gånger om. Måns Johansson i målet gör en grym insats hela matchen. Känns som att det börjar bli lite väl många bra målvakter i AIK just nu. Vart ska dem ta vägen liksom? Inget negativt, men vissa har lite att ta hand om framöver.

Fanns väldigt många spelare som stack ut igår och en av dessa var Jonathan Skoglund. Vilken underbar spelstil den killen har.  Finns otroligt många bra spelare i vårt J20-lag och jag lovar att ni inte blir besvikna om ni åker till Ritorp för att kolla in deras träningsmatcher.

Efter matchen var dem oerhört besvikna och på något sätt så känns inte det rätt. Dem gjorde en bra match mot ett riktigt bra lag. Killarna har satt väldigt höga krav på sig själva och det är väl bra i och för sig, men igår kändes det som att kraven var lite för högt ställda. Det jag vet är, att alla kommer att sälja sig oerhört dyrt till returmatchen på torsdag. Då ska det enligt några i laget – ingen nämn ingen glömd – bli rysskross! Dem här killarna, menar det också.

Som sagt, lite rörigt blir det, men nu backar vi bandet igen och kollar klart på a-lagets match. Kul att Edgars Klavins fick göra sitt första mål i a-laget igår men nu undrar jag hur det räknas, det var ju en inofficiell match så det målet räknas väl inte, eller?! Jag tycker att det ska räknas, för vi var ändå en hel del som faktiskt såg att han gjorde mål och vi såg att Christoffer Gozzi assisterade. Hade dessa killar dessutom varit med i den andra hallen, där dem egentligen spelar, ja då hade juniorerna nog vunnit 🙂

Laget gjorde en helt okej andraperiod även om den slutade med ledning för Salavat. Sen kom raset och det har nog med att göra att Salavat är ett riktigt bra lag, det måste tillstås och att AIK inte räckte till helt enkelt. Det ska väl sägas att spelarna inte var så där heltaggade inför denna uppgift men gick ändå ut och gjorde en helt okej match. Kan även säga att målen som Salavat gjorde inte var några ”elitseriemål” direkt. Vissa av målen ska man inte ens kunna göra. Har som sagt sett rätt mycket hockey men jag blev imponerad, väldigt imponerad.

Läste någon idiotisk tweet från herr Ros som skrev att AIK spelade med C-laget och med en C-målvakt. Bara det känns så oerhört jäkla löjligt och onödigt. Jag fick den äran att prata lite med Daniel Bång om laget och är det någon som känner det här laget och som KAN hockey så är det Bång och det han sa om laget, ja inte var det att det var ett C-lag i alla fall.  Men har man en gång kläckt ur sig – Sämre än Väsby – så säger väl det rätt mycket om herr Ros själv.

Daniel Bång gillade det han såg och han tror att vi kommer få till det bra den här säsongen och jag kan inte annat än att hålla med.  Visst vi har blivit av med bra spelare, men som han sa, titta vad vi fått in. Esa Pirnes, Björn Melin, Fredrik Hynning, Broc Little och eventuellt Niklas Jensen på forwardssidan. Riktigt bra spelare med mer tyngd än vad vi har haft tidigare. Backuppsättningen är inte heller fel med tanke på att vi har många spelskickliga backar som kommer att göra poäng. Jag litar helt enkelt på det Bång säger.

Självfallet passade jag på att fråga Bång när han drar till campen och det blir runt den 16-17 september. Frågade om Jensen också åker då, men han visste inte när deras camp börjar. Bång kommer att stanna ”over there” och spela AHL-hockey. Bra att träna på små rinkar och lära känna folket. Kan man annat göra än att önska honom – LYCKA TILL!

Sen var det där med matcherna som spelades i princip samtidigt. Jo, a-laget fick sig en genomkörare som hette duga. Rätt skönt ändå att spelarna stod upp bra gentemot det fysiska spelet som Salavat har. Ett tillfälle som jag inte glömmer i första taget är när Tobias Viklund – 181cm och 88kg lätt – trycker till Alexander Svitov, 192cm och 106(?!?) kg bjässe som åker i backen.. ja eller isen. Ni skulle sett hans min. -”Vad hände liksom”?

Måste få berömma Christopher Aspeqvist i gårdagens match. Som han tar för sig. Ja han gör det nu när han får chansen. Hör och häpna, killen fick till och med spela powerplay med Tärnström på backposition. När såg ni det förra säsongen?

A-lagets match slutade som många nog redan vet, 3-7 och juniormatchen 2-3 efter straffavgörande.

Jag hoppas verkligen att Salavat ger Byske sig en resa som dem sent ska glömma och då kanske Ros får skriva nya tweets om C-lag. Den här gången från Byske.

Bilder från båda lagens matcher

Detta bildspel kräver JavaScript.

Foto: Magnus Neck

Annonser

Om Black Indeed

Hockey är min passion. Personliga tankar om hockey i största allmänhet även om AIK alltid är #1.
Det här inlägget postades i A-laget, AIK, J20, KHL, Träningsmatch och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Salavat både här och där

 1. Cartman skriver:

  Hahaha. Skön kommentar, Dragskott. 😀
  Hur som helst vill jag bara skriva det jag skrivit så många gånger förut. Jag älskar att läsa Maries blogginlägg. Keep it up!!!

 2. Dragskott skriver:

  Finns det någon som fortfarande tar Roos på allvar? Den mannens hockeykunnande kvalificerar honom i bästa fall till att köra glassbilen…

 3. jolle skriver:

  Normalt sett brukar man peka på att man hade c-laget osv när man förlorar för att skylla bort förlusten, varför klaga på Roos då? han närmast försvarar ju AIK………..eller har jag fattat fel?

  • Black Indeed skriver:

   För att det inte är sanningen. Spelar ingen roll. Att kalla Hamberg för en C-målvakt är inte okej! Det är inte heller okej att kalla våra spelare, för C-spelare oavsett om vi förlorade. Förlora hellre med flaggan i topp.

Kommentarsfältet är stängt.