AIK tog fighten

AIK J20 vann första derbyt för säsongen

Förra säsongen vann inte AIK J20 en enda match mot dif, vad jag vet. Spelade ingen roll om AIK var det bättre laget i varenda match, torskade gjorde dem ändå.

Många är det som har sett alla dessa förluster mot dif tidigare och de flesta är rörande överens om att skulle dif ha bytt tröjor så hade det inte varit något problem att vinna. Spelade ingen roll hur bra än AIK spelade, så kom alltid det där tänket in i skallarna hos spelarna och dif kontrade och gjorde mål. Tråkig hockey men den var i alla fall effektiv, åt fel håll.

Den här säsongen har väl börjat hyfsat förutom matchen mot SSK häromkvällen. Inför kvällens match så hade jag självklart den matchen på näthinnan och funderade på om AIK skulle våga stå upp mot Djurgårn, och det gjorde dem, ordentligt också. Skrev i mitt förra inlägg att laget skulle gå ut och visa var skåpet skulle stå och som dem gjorde det. Ingen i laget vek ner sig utan man stod upp hela matchen. Det åktes ordentligt med skridskor och laget spelade med huvudet samtidigt som dem spelade fysiskt.

Har nog aldrig sett AIK spela så pass fysiskt som dem gör nu. Bra karaktärer i laget som verkligen hjälper sina medspelare, vilket i sin tur ger resultat. Roligast ikväll – förlåt alla föräldrar som läser – var fighten mellan #7 Jonathan Andersson och dif:s #40 Mattias Kallin. En tackling från Andersson fick Kallin att se rött och jag förmodar att Kallin trodde Andersson skulle dra därifrån – han är rätt stor den killen – men icke då! Här står vi upp och tar fighten och det gjordes med bravur. Det är för komiskt när vi ser hur Kallin, efter det att linjemannen har brutit ändå försöker veva mot Andersson.  Det blev i alla fall bara två minuter vardera så allt frid och fröjd.

Domaren, Taskinen – ja han heter faktiskt så – var väl lite ringrostig som de flesta den här tiden på säsongen för det kom ett par riktigt konstiga domslut, men det var åt båda håll så det jämnade ut sig. Bara att hoppas att han inte håller den nivån hela säsongen.

Nu sitter säkert många och undrar hur matchen var, och jag kan bara säga att jag är jäkligt nöjd med det jag såg den här matchen. Det började lite si så där, där dif fick lite för mycket utrymme i AIK:s zon och inte blev det bättre när Taskinen hittade en holding på #9 Dennis Nordström. En kampsituation där två spelare kämpar om pucken och Nordström råkar vara den starkare och dif-spelaren åker i isen. AIK har i alla fall ett riktigt bra boxplay och där dif inte fick en chans till att ställa upp i pp.

Direkt efter att AIK klarat av sitt boxplay så får #10 Sebastian Knösch  en riktigt bra möjlighet att göra 1-0 men pucken ville inte in bakom #29 Tobias Sandberg i dif:s mål.

Däremot så kommer AIK:s ledningsmål i powerplay i stället. #51 Sebastian Hartman utdelar en rätt ful tackling i ryggen på en AIK:are – såg tyvärr inte vem det var – och åkte självklart ut för en boarding. Matchuret stod på 12:35 när AIK inledde spel fem mot fyra och det tog bara 16 – SEXTON – sekunder innan #20 Christoffer Gozzi med en handledare skickade upp pucken i borte krysset. Ett riktigt vackert mål. Assisterade gjorde #4 Jacob Aronsson och #9 Dennis Nordström.

Dif kvitterade efter att AIK hade en avvaktande utvisning och en riktigt sargretur bara dök upp framför, hm, Kallin och han missade inte den chansen. Lite plåster på såren kanske.

Det var lite småirriterat mest hela tiden men priset togs i alla fall av sekreteriatet. När det var gruff framför AIK:s målvakt och en spelare skickade på en annan en smäll så kom låten: ”Boom Boom Pow” med The Black Eyed Peas. Humor, riktig humor.

The Black Eyed Peas – Boom Boom Pow

I andra perioden kom sen fighten mellan Andersson och Kallin och efter den så blev det än mer irriterat. Dennis Nordström skickar på en tackling på en spelare som faller ihop och en av våra spelare – vill inte säga vem – säger åt killen: -”res dig upp” på ett sätt som talade sitt tydliga språk. Inga filmningar här inte.

Dif får problem och bytena blir därefter vilket föranleder ett lagstraff. Sex spelare på isen vilket ger AIK ett ypperligt tillfälle att ta ledningen. Mycket riktigt. Den här gången tog det i och för sig 1:32 innan målet kom men jag lovar, det var värt att vänta på. Ett fantastiskt powerplay uppstyrt av Gozzi – sjukt bra spelsinne – där han väntar tills alla formaterat sig som de ska och sen skickar han passet rakt igenom dif:s försvar till en helt fristående Dennis Nordström som inte gör något som helst misstag. Ett riktigt vackert powerplaymål.

¤¤¤¤¤

Efter tre minuter i tredje åker #4 Jacob Aronsson ut för en rätt onödig hakning men dif kunde inte förvalta överläget. I dif:s powerplay fick …… #28 Oskar Lindstedt spela rätt mycket. Det kändes hur fel som helst att se honom i den tröjan. Ett stor FAIL!

Tidigare i matchen såg vi inte så mycket av honom. Han bytte rätt snabbt och höll sig på sin kant, så att säga. I tredje klev han fram lite mer och det enda jag tänkte var att han inte skulle få göra mål, vilket han inte gjorde heller.

Efter ett böljande spel fram och tillbaka så tog till slut AIK en time-out. Det blev lite för mycket av inget spel alls och det kunde vara upp till sex spelare på en yta av två kvadratmeter, typ.  Inget ordnat spel alls med andra ord.

En annan av kvällens höjdpunkter var när AIK:s #28 Michael Lindqvist sätter in en riktig mörsare på *tamtamtada* #28 Oskar Lindstedt. Lindstedt var nog inte beredd på den direkt för i normala fall är det han som delar ut sådana proppar.

15:40 så sätter AIK spiken i kistan på dif när #18 Rasmus Holmén sätter sitt första mål i AIK-tröjan. Ett bra sätt att börja karriären i AIK på och att göra det på forna lagkamrater, inte illa alls. Vet inte vilken spelare det var som hämtade pucken åt Holmén men den fick han i alla fall efter målet.

Matchen avslutades – med någon minut kvar – genom att #7 Jonathan Andersson tog en fight igen. Den här gången var det med dif:s #60 Joakim Lilliehök. Det var väl en rätt jämn fight egentligen men sista slaget, ja det fick Andersson in, till #40 Kallins stora förtret.

AIK vann alltså säsongens första derby med 3-1 och att det finns en framtid i det här laget, det står rätt klart även om det ”bara” var en träningsmatch. Den viljan, glöden och jävlar anammat som vi fick se ikväll, det var det länge sedan man såg mot just dif.

Med beröm godkänt blir mitt betyg av den här matchen!

¤¤¤¤¤

tisdag tycker jag att alla som kan, ska bege sig till Ritorp. J20 möter Salavat Yulaev J20 klockan 19.00 och den matchen är nog värd besöket oavsett hur det går.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Foto: Magnus Neck

Annonser

Om Black Indeed

Hockey är min passion. Personliga tankar om hockey i största allmänhet även om AIK alltid är #1.
Det här inlägget postades i AIK, Derby, J20, Träningsmatch och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till AIK tog fighten

 1. LarSSa skriver:

  Vill minnas att J20 vann ett bortaderby ifjol iaf.

 2. Ping: Juniorverksamhet (J20-J18 osv) 5 - AIKforum

 3. Robbanoff skriver:

  Mycket uppskattad läsning! Visste du för övrigt att gårdarkeepern är kusse med Sampa? Tobias måste vara släktens svarta får. Hähä!

 4. Jocke skriver:

  Japp mot salavat

 5. Jocke skriver:

  Marie du vet att À-laget lirar i andra hallen samtidigt på tisdag 😉

Kommentarsfältet är stängt.