Uppmaning!

Vill ni ha det så här? / jojjeslejs.com

Det florerar på nätet – lite varstans – att AIK-alliansen uppmanar till en bojkott. Detta är direkt felaktigt. Vad AIK-alliansen gör, är att man UPPMANAR publiken att inte gå på derbyt men framförallt, uppmanar man publiken att inte att stå i klacken, enkomt för allas egen säkerhet efter den senaste polisinsatsen på derbyt den 26 januari. 

Bakgrunden till allt detta är polisens agerande den 26 januari. Det som PUBLIKEN fick uppleva är inget annat än horribelt och där polisen gick över gränsen alla kategorier och det här är något som ingen någonsin vare sig sett eller upplevt tidigare när det gäller att ta till våld mot publik i ett idrottsevenemang.

Det som har hänt är något som INTE kan passera obemärkt hos någon. Inte av oss i publiken, inte av AIK, inte av media, inte av polisen, ja helt enkelt så kan detta inte passera obemärkt av någon.

Efter mötet som AIK-alliansen hade så kom dom fram till att – för att väcka opinion -vi i publiken måste markera på något sätt att polisens agerande i det senaste derbyt är helt förkastligt. Man uppmanar alltså ALLA AIK:are att inte gå på derbyt men framförallt att INTE ställa sig i klacken. Observera att det handlar om en UPPMANING.

Varför tar man då till denna uppmaning från AIK-alliansen? Jo för att den behandling som PUBLIKEN fick av polisen under derbyt är något som ingen ska behöva genomgå igen och att vi behöver få andra – som inte går på våra matcher, eller de som sitter på långsidorna – förstå vad det var som egentligen hände. Även om det finns filmer, bloggar, bilder ja allt, så verkar media och den stora massan fortfarande ha väldigt svårt att att ta in, vad vi i publiken fick ta emot i form av polisbrutalitet.

För att AIK inte ska bli drabbad ekonomiskt så uppmanar även AIK-alliansen att ni som följer uppmaningen att inte gå, köper biljett till klacken eller sätter in motsvarande belopp till AIK Hockey. Det kommer även ske insamling till AIK på HV-matchen den 14 februari.

Här är några av anledningarna till varför AIK-alliansen uppmanar till att inte gå på derbyt den 16 februari och allt detta finns dokumenterat.

Poliser står vid insläppen iförda tandskydd

Poliser står med dragna batonger

Poliser har täckt över sina tjänstenummer på hjälm och kläder (reflexvästar)

 Polisen slår med teleskopbatonger på PUBLIK som är där för att se matchen

Polisen ger sig på en far med sitt barn på armen

Polisen inte ”sorterar” ut folk (risksupportrar) utan ger sig på äldre, kvinnor, ungdomar och barn

 Poliser går in med folk på toaletterna när folk ska göra sina behov

Polisen slår publik med felvända batonger

Polisen skickar iväg PUBLIK med buss från arenan som enbart är där för att se matchen

Polisen slår på publik som står på sina platser i huvudet och nacken

Polisen slår på liggande personer som dom dessförinnan har knuffat ner på läktaren

 Polisen använder sig av direkt felaktig statistik när det gäller narkotikabrott

 Polisen tar betalt av AIK för att utföra dessa handlingar

¤¤¤¤¤

Så här skriver bland annat Black Army på sin hemsida när det gäller detta med uppmaningen:

”Däremot respekterar vi det sätt som varje enskild AIK:are väljer att agera i denna svåra situation. Men vi ber också om ert förtroende i denna fråga”.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det börjar hända saker ute i den stora internetvärlden och ett inlägg som fick mig att bli nästan tårögd är skrivet av bloggen ”Enligt min Humla”. Han skriver bland annat;

”Polisens agerande vid det senaste stockholmsderbyt var inget vidare, minst sagt. Jag har sett ett par amatörfilmer som visar oprovocerat våld från polisens sida, övertejpade hjälmnummer och slag med felvända batonger. De gamla klassikerna. Men det som upprörde mig mest är en sekvens där Djurgårdens klack bestämmer sig för att tränga ut polisen från läktaren. Utan våld, märk väl, rör man sig mot kravallpolisen som sakta backar tills man kommer till en punkt då man har att välja på att retirera ut från läktaren (och “förlora”) eller forcera tillbaka. Man väljer det senare, och svarar med våld. De som har varit på en hockeyarena vet hur branta läktarna är, och det som händer är att människor trängs bakåt neråt och faller, vilket skapar en dominoeffekt och riskerar att skapa en livsfarlig paniksituation. Så mycket för säkerhet.”

När en person utifrån reagerar då har vi möjlighet att få med oss den stora massan till slut och det är precis som alla säger; -Begår man ett brott så ska man lagföras.  Det gäller alla medborgare oavsett om man är ute på en krog, rånar någon eller är på ett idrottsevenemang.  Det finns ingenting i detta som säger att vi inte ska ha poliser på plats, för det behövs, i vissa fall. Det vi INTE vill ha är poliser som går över alla gränser som finns, helt obefogat.

Det händer saker och nedan hittar ni ett antal länkar på vad som skrivs idag.

”Hockeyderbyt i Globen”
”Tystnaden skrämmer”
”Förbannade huliganer”
”Vi måste sätta ner foten”
”Polisens löfte till fansen”
”Osäker kultur i klackarna” (Obs! Denna person är polis) Lite felprioritering från DN.

”Tillbaka på Hovet” (Fidde Josefsson, polis)

Polisen: ”Vi har inte gjort något fel”

I ovan text står det bland annat; ” 
”Vad var det som gick snett vid det senaste derbyt?

–Det hade ju gått ut en skrivelse på AIK:s hemsida om att man skulle göra en aktion mot polisen på derbyt. Man skulle trycka ner poliserna när man gick ut på läktaren och springa ner dem från trappan.”

Jag hoppas verkligen att AIK sätter ner foten i detta och det bevisar ju faktiskt att polisen har absolut nollkoll på vad som har hänt och vad som  händer!

¤¤¤¤¤

Inför derbyt nu så vill AIK-alliansen göra något för spelarna när det nu blivit såhär. AIK-alliansen vill att spelarna verkligen ska känna att dom har stödet även om klacken förmodligen kommer att gapa tom. Det spånas för fullt på idéer om hur man ska göra och det kommer att komma ut info om detta ju närmare vi kommer derbyt.

Det pratades även om hur viktigt det är för spelarna att få känna på derbystämning även på Hovet så AIK-alliansen hoppas nu att så många som möjligt tar sig till Hovet och verkligen bjuder spelarna på det stöd som dom är värda. Ni vet, VÅR BORG ÄR ER SORG!

Det är sex hemmamatcher kvar av grundserien och det vore fantastiskt om vi kunde fylla Hovet eller i alla fall klacken. 7000Hovet är något utöver det vanliga, det vet alla som varit där. Vi vet att vi kan skapa stämning med lite folk också, men för spelarnas skull så vore det enormt att få uppleva Modomatchen (förra säsongen) sex gånger om.

Vi kan alla hjälpas åt att göra detta till ordentliga fester, så sprid ordet så mycket ni kan.

Annonser

Om Black Indeed

Hockey är min passion. Personliga tankar om hockey i största allmänhet även om AIK alltid är #1.
Det här inlägget postades i AIK, Allmänt, Derby och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.