Så här är det!

Det kommer gå hett till / Jesper Zerman

Efter helgens matcher så hade jag ett gäng frågor om domarna och deras bedömningar. Sagt och gjort, jag tog kontakt med Förbundet och ställde lite frågor till Peter Andersson som är Domaransvarig Elit.

Riktigt kul att höra vad han har att säga om vad som gäller i olika situationer. Det han även säger att alla ser en situation olika – och det lär stämma – och att domarna inte är robotar som aldrig gör fel. Okej då, även om man önskar att dom aldrig gjorde misstag men vem gör inte det, egentligen.

Ställde i alla fall ett gäng frågor till Andersson och fick svar på dessa också, bra där.

1. Är det skillnad på lag och lag när ni gör era bedömningar på isen?
– Absolut inte!

2. Om en spelare vid flertal tillfällen blir crosscheckad framför mål, ska det inte vara  utvisning då?
– Det ska absolut vara utvsning. Nu hänsvisar Andersson till att man är mänsklig som domare och att man kan missa denna situation.

3. Det här om att en spelare kör på eller slashar en målvakt. Ska inte spelaren åka  ut direkt då?
– Jo det ska vara utvisning. Vi har blivit mycket hårdare när det gäller sådana förseelser.

4. Varför väntar domaren på att blåsa så att försvarande lagets spelare har gått in och försvarat sin målvakt?
– Han kanske inte hinner att blåsa i tid. Om den försvarande spelaren gör regelvidrigheter så blir påföljden även för honom, utvisning.

5. Vad är det som gäller när en spelare blir ”manglad” vid en sarg och där han även blir tacklad mot huvud och rygg?
– Det beror på hur domaren ser situationen. Det kan bli boarding eller charging.

6. Kan en spelare verkligen få ett personligt straff vid ovanstående händelse är det inte ”Game” för en sådan förseelse?
– Det är inte per automatik ”Game” utan mer att det blir 2 + 10 för en sådan händelse så ja, det är korrekt att spelaren kan få ett personligt straff.

7. Ni har idag många heltidsanställlda domare, hur kan det komma sig att dessa dömer så olika vid samma situationer?
– Förmodligen är det inte samma situation. En erfaren domare ser sådant som andra kanske inte uppfattar men oftast så ser inte situationerna likadan ut.

8. Sören Persson har dömt AIK två matcher på raken. Kommer ni att sprida domarna mer eller blir det så att en domare kan döma ett lag flera gånger på raken?
– En domare kan i princip döma ett lag åtta gånger på raken. Det ska inte spela någon som helst roll. Dom är så pass professionella att dom ska kunna göra det. Vid just detta tillfälle så fick vi sjukdom varvid vi tvingades att ändra i schemat, därav dömde Sören Persson AIK två matcher på raken.

9. Kommer du att titta på de olika situationerna som jag har tagit upp med dig?
– Domarna får alltid en video efter matcherna och dom är rätt självkritiska och jag har massor av matcher att titta på så det är inte alltid man hinner titta på allt.

10. Det är derby på tisdag. Vad sätter ni in för domare i en sådan match?
– Vi tar in de domare som vi anser vara absolut bäst, med tanke på att det kan vara väldigt svårtdömt.

Det är nog inte alltid så lätt att vara domare och vad skulle vi göra utan dom egentligen. Det är bara det att ibland så känns allt så fel. Men till nästa match kanske det blir bättre, vem vet?!

# # # #

Apropå på derbyt! Jag ringde idag till Globen för att höra om detta med rökförbudet som det står om på hemsidan. Jag har även meddelat AIK om detta så att allt har gått rätt till.

DET FINNS RÖKRUTOR, SÅ GE F-N I ATT RÖKA INOMHUS.

Gate 2 är för oss AIK:are och Gate 5 är för den andra publiken! Det finns alltså ingen anledning att röka inne på pubarna på Globen.

# # # #

Allas vår Mats Wennerholm har gett sig in på att ranka tröjorna i Elitserien. Varför blir jag inte förvånad när han hyllar Växjös tröja – som är så NHL-inspirerad – och verkligen njuter av att den är det dessutom. Är det några som vill att vi ska ta efter NHL på alla sätt och vis så verkar det vara sportjournalisterna. Wennerholm vill att tröjorna ska vara ”tuffare” medan jag och många andra vill att matchtröjorna ska vara så stilrena dom bara kan. Nå ja, smaken är som baken, delad!

Annonser

Om Black Indeed

Hockey är min passion. Personliga tankar om hockey i största allmänhet även om AIK alltid är #1.
Det här inlägget postades i A-laget, Allmänt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Så här är det!

 1. Tyresöfredrik skriver:

  Å andra sidan är det väl just ”stilrena” som många NHL-lags tröjor är, utan en massa reklam.
  Iallafall de lite äldre, klassiska klubbarna. Kolla på t.ex. Toronto eller Boston. Rena, snygga tröjor. Nummer och namn på ryggen, klubbmärket på bröstet. Så om något tycker jag nog att många NHL-tröjor snarare är stilrenare än våra…

 2. Lasse skriver:

  Snart ser han en annan tröja och vänder kappan efter vinden och då är den snyggast. Wennerholm är mediakårens största skämt.

  Härligt jobb med Herr Andersson

 3. Ärligt så tyckte jag efter bilderna på upptaktsträffen vid Globen att Växjös var fulast av alla. Men smaken är som baken.

Kommentarsfältet är stängt.